Regelgeving
Vanaf 1 januari 2021 kunnen dus alleen energielabels worden aangevraagd en opgesteld op basis van NTA 8800. Dit doet een Energieprestatie adviseur (EP-adviseur), die daarvoor gediplomeerd is en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie (conform BRL 9500). De EP-adviseur stelt het label op aan de hand van een gebouwopname ter plaatse en registreert het label in de landelijke registratiedatabase (www.ep-online.nl).
Niet alle huizen een label
Beschermde monumenten volgens de Erfgoedwet hoeven geen label aan te vragen, net als vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2 en recreatiewoningen die minder dan vier maanden per jaar in gebruik zijn. Check hier de volledige lijst met uitzonderingsgevallen, onder het kopje Uitzonderingen.
Energielabel opvragen van je droomhuis
Heb je het huis van je dromen gevonden, maar ontbreekt het energielabel? Je kunt zelf het voorlopige energielabel van je droomhuis checken op Energielabel.nl. Let wel: dit is een inschatting op basis van gegevens als woontype, oppervlakte en bouwjaar. Besef dat je met een nieuwbouwhuis (altijd A) in tien jaar tijd duizenden euro’s uitspaart aan energiekosten, en dat een jarendertighuis slechts energiezuinig is als er geïnvesteerd is in nieuwe (muur-, dak- en plafond)isolatie, dubbelglas en kozijnen.